World thought leaders in High Performance

Artikelen

HOE MANAGERS IN 2024 ECHT HET VERSCHIL KUNNEN GAAN MAKEN

2024 is net begonnen en jij, als manager of leidinggevende, staat voor grote uitdagingen. De economie is een achtbaan, de arbeidsmarkt is uitdagender dan ooit, en de druk om te presteren lijkt alleen maar toe te nemen. Een nieuw jaar, nieuwe goede voornemens. Ook op het werk. Wellicht de organisatie flexibeler inrichten? Een nieuw IT-systeem? Echt werk gaan maken van procesverbetering? De interne samenwerking verbeteren?

Het zijn goede voornemens en die zijn prima, maar zonder een grondig inzicht in de kwaliteit en uitdagingen van je interne organisatie, komen deze voornemens vaak niet uit. Het is vergelijkbaar met persoonlijke voornemens zoals meer sporten of gezonder eten. We starten vol goede moed, maar zonder een duidelijk plan, begrip van onze eigen gewoontes en valkuilen, en een realistische kijk op wat haalbaar is, vervagen deze voornemens vaak in de waan van de dag.

In organisaties zien we een soortgelijk patroon. We stellen ambitieuze doelen, zoals het verbeteren van de interne samenwerking of het implementeren van een nieuw IT-systeem, maar zonder een diepgaand begrip van de huidige organisatiecultuur, de daadwerkelijke behoeften van medewerkers, en de onderliggende processen die verbetering nodig hebben, blijven deze doelen vaak mooie voornemens.

Net als bij persoonlijke voornemens, is het cruciaal om eerst een realistische diagnose te stellen van waar je nu staat, wat de specifieke uitdagingen zijn, en wat er nodig is om deze doelen te bereiken. Alleen dan kunnen de goede voornemens voor je organisatie veranderen in concrete, haalbare doelstellingen.

De illusie van snelle oplossingen

Het is verleidelijk om te denken dat externe consultants of grote systeemveranderingen al je problemen kunnen oplossen. Echte verbetering begint bijna altijd met een grondige analyse van de oorzaken van je problemen. Neem bijvoorbeeld een organisatie die worstelde met interne communicatie. Ze huurden een externHOE MANAGERS IN 2024 ECHT HET VERSCHIL KUNNEN GAAN MAKEN bureau in voor een dure communicatietraining, maar het echte probleem lag in de bedrijfscultuur, waar openheid en vertrouwen ontbraken. Zonder deze kernproblemen aan te pakken, bleven de communicatieproblemen bestaan. Het inhuren van een bekend adviesbureau voelt dan misschien veilig, maar zonder een diepgaand begrip van de kwaliteit van je interne organisatie, raak je de kern van de problemen niet. En zal verandering en verbetering nooit langdurig zijn.

Focus

Hoe begin je 2024 goed? Niet met goedbedoelde, ambitieuze plannen die geen rekening houden met de unieke uitdagingen en kwaliteiten van je team of organisatie. Het gaat erom eerst te begrijpen wat er moet veranderen of verbeteren, en dan pas hoe je die verandering gaat realiseren. Elke organisatie is uniek – wat in de ene context werkt, is niet per se effectief in een andere. Denk aan een productiebedrijf dat probeerde de efficiëntie te verhogen door een nieuw softwareprogramma te implementeren, maar niet rekening hield met de weerstand tegen verandering bij de werknemers. Zonder hen te betrekken en te trainen, leidde de verandering niet tot de gewenste resultaten.

Het HPO-raamwerk in de praktijk

Echte verandering komt van binnenuit en vereist een gezamenlijke inspanning. Door samen te werken en ieders sterke punten te benutten, kun je je richten op wat echt belangrijk is. Het HPO-raamwerk helpt hierbij. Het geeft jou als manager de richting en focus die je nodig hebt. Met een HPO-diagnose identificeer je niet alleen verbeterpunten, maar krijg je ook de focus die nodig is om te verbeteren, veranderen, en te versnellen. Een voorbeeld hiervan is een zorginstelling die door een HPO-diagnose ontdekte dat hun grootste uitdaging lag in leiderschapsontwikkeling. Door zich hierop te richten, verbeterden ze niet alleen de tevredenheid van het personeel, maar ook de zorgkwaliteit.

Conclusie: Een nieuwe aanpak voor 2024

Voor een sterke start in 2024 moeten we ons richten op interne organisatieverbetering. Dit betekent niet direct vervallen in snelle externe oplossingen, maar het omarmen van een HPO-benadering. Net zoals persoonlijke voornemens zoals meer sporten of gezonder eten alleen succesvol zijn met een duidelijk plan en realistische doelen, vereisen organisatorische veranderingen een grondige HPO-diagnose en een toegewijde inzet van zowel management als medewerkers. Dit is de sleutel tot het omzetten van goede voornemens in concrete, haalbare doelstellingen voor je organisatie. Dus, terwijl je nadenkt over de plannen voor het nieuwe jaar, vraag jezelf af: is het niet tijd voor een HPO-diagnose om ervoor te zorgen dat deze goede voornemens niet alleen wensen blijven, maar werkelijkheid worden?

 

Het HPO Center is de sparringpartner voor organisaties die echt een doorbraak willen in het verbeteren van de prestaties. We praten u nooit naar de mond, maar houden u een eerlijke spiegel voor. Gebaseerd op het wetenschappelijk bewezen HPO-gedachtegoed, ingekleurd door robuuste dialogen met uw managers en medewerkers. Heeft u interesse, vragen of wilt u meer weten over onze ervaringen in uw sector? Neemt u dan contact op met Marco Schreurs (T. 035-6037007).