World thought leaders in High Performance

Diensten

Naar High Performance School (HPS) met het HPO-raamwerk

mindbugs

De sleutel tot een sterke interne organisatie

Scholen staan voor veel uitdagingen, waaronder het waarborgen van kwaliteitsonderwijs, omgaan met personeelstekort en het aanpakken van kansenongelijkheid. Om deze uitdagingen effectief aan te gaan, is het cruciaal om met name de interne organisatie van de school te versterken. Traditioneel ligt de nadruk in onderwijsonderzoek op het verbeteren van de kwaliteit van het onderwijs op scholen. Deze pagina legt de nadruk op het belang van het verbeteren van de ondersteunende organisatie als basis voor goed onderwijs. Immers, zonder een goede basis en omgeving kunnen zelfs de beste leraren niet goed functioneren. Het doel van deze pagina is om scholen te helpen groeien naar een High Performance School (HPS) door middel van een bewezen en wetenschappelijk gevalideerd HPO-raamwerk.

Wat is een High Performance School?

Een High Performance School is een school die op lange termijn, minstens vijf jaar, veel beter presteert dan vergelijkbare scholen. Dit gaat niet alleen over goede cijfers, maar ook over een fijne sfeer op school, goede samenwerking en blijvende verbeteringen. De school richt zich heel bewust op wat echt belangrijk is voor goede resultaten en een prettige leeromgeving. Zo zorgt de school ervoor dat zowel het onderwijs als de hele organisatie eromheen uitstekend zijn.Naar High Performance School (HPS) met het HPO-raamwerk

Bij het HPO Center, experts op het gebied van High Performance Organisaties (HPO), hebben we een bewezen en wetenschappelijk gevalideerd raamwerk ontwikkeld dat organisaties helpt om snel en effectief naar een hoger prestatieniveau te transformeren. Deze HPS-transformatie is uiterst relevant voor scholen die met beperkte tijd van management en medewerkers willen groeien naar excellentie. In de praktijk zien we steeds meer scholen met het predicaat ‘GOED’ die verder willen werken aan verbeteren en vernieuwen. De ambitie om te groeien van GOED naar HPS is dan een logische stap.

Lees hier de Quick Insight: UITMUNTENDHEID BEREIKEN IN HET HOGER ONDERWIJS – Een gids om een Hoog Presterende Onderwijsinstelling te worden!

“Het helpt je enorm in de denkrichting van de organisatie en het helpt ook voor de medewerkers die beter snappen waar je heen wilt met z’n allen.”
— Tineke Tromp – Director HR Wageningen UR

Wat is het HPO-raamwerk?

Het HPO-raamwerk is een set van vijf pijlers die de basis vormen voor een High Performance School. Deze pijlers zijn:

 1. Kwaliteit van Management
 2. Openheid & Actiegerichtheid
 3. Langetermijngerichtheid
 4. Continue Verbetering & Vernieuwing
 5. Kwaliteit van Medewerkers

Hoe past het HPO-raamwerk bij scholen?

 • Kwaliteit van Management
  In een High Performance School bevordert het schoolbestuur vertrouwen en eerlijkheid. Het management is niet alleen gericht op administratieve taken, maar ook op het inspireren en motiveren van zowel docenten als leerlingen. De managers zijn integer, tonen betrokkenheid, enthousiasme en respect, en nemen beslissingen op een daadkrachtige, actiegerichte manier.
 • Openheid & Actiegerichtheid
  Scholen die streven naar hoge prestaties hebben een open cultuur waarin het management de meningen van medewerkers waardeert en hen betrekt bij belangrijke organisatorische processen. Fouten worden gezien als leermogelijkheden. Er is een sterke focus op dialoog en kennisuitwisseling om de schoolomgeving en het onderwijs continu te verbeteren.
 • Langetermijngerichtheid
  Een High Performance School richt zich op langdurige betrokkenheid bij alle stakeholders, inclusief docenten en ouders. De school kijkt verder dan de volgende toetsweek of het huidige schooljaar, en legt de focus op langetermijndoelen zoals het verbeteren van het onderwijsaanbod en het voorbereiden van leerlingen op een succesvolle toekomst.
 • Continue Verbetering & Vernieuwing
  High Performance Schools zijn nooit tevreden met de status quo. Ze vernieuwen voortdurend hun strategieën en verbeteren, vereenvoudigen en stemmen hun interne processen goed af. Er wordt voortdurend gezocht naar manieren om het onderwijs en de leeromgeving te verbeteren, van het implementeren van nieuwe onderwijsmethoden tot het verbeteren en vereenvoudigen van de interne processen.
 • Kwaliteit van Medewerkers
  In een High Performance School bestaat er veel aandacht voor professionele ontwikkeling. Medewerkers worden getraind om veerkrachtig en flexibel te zijn. Docenten krijgen de mogelijkheid om hun vaardigheden te verbeteren, wat niet alleen ten goede komt aan hun eigen carrière, maar ook aan de kwaliteit van het onderwijs.

De HPS-transformatie: een bewezen en tijdsefficiënte aanpak

Het HPO Center biedt een gestructureerde HPO-diagnose aan die de huidige toestand, prestaties en omgeving van uw school evalueert en verbeterthema’s voor de ondersteunende organisatie identificeert. Deze diagnose is de eerste stap in de HPS-transformatie en geeft u de mogelijkheid om een haalbaar actieplan op te stellen. De voordelen van deze aanpak zijn onder andere:

 • Gerichte verbetering: Door de HPO-diagnose weet u precies waar u moet beginnen.
 • Wetenschappelijk onderbouwd: Onze methoden zijn gebaseerd op uitgebreid onderzoek en zijn wetenschappelijk gevalideerd.
 • Duurzame resultaten: De HPS-transformatie leidt tot duurzame verbeteringen die de prestaties op lange termijn verhogen.
 • Tijdsefficiëntie: Onze aanpak is ontworpen om in een kort tijdsbestek maximale resultaten te behalen, waardoor u kostbare tijd bespaart.

Waarom samenwerken met het HPO Center?

Het HPO Center heeft jarenlange ervaring in het begeleiden van organisaties naar een hoger prestatieniveau. Onze wetenschappelijk onderbouwde aanpak is flexibel en kan op maat worden gemaakt om aan de unieke behoeften van uw school te voldoen. Door samen te werken met het HPO Center, krijgt uw school toegang tot bewezen strategieën en praktijken die de prestaties op alle niveaus zullen verbeteren.

Meer weten?

Het worden van een High Performance School is een reis die inspanning, toewijding en een bewezen aanpak vereist. Het HPO-raamwerk biedt een solide basis voor scholen die deze ambitieuze reis willen maken. Bent u klaar om uw school naar een hoger niveau te tillen? Neem dan contact op met Marco Schreurs (T. 035-6037007) om te ontdekken hoe het HPO Center u kan helpen bij het bereiken van uitmuntendheid in onderwijs en prestaties.

WE ONDERSTEUNEN O.A. DE VOLGENDE SCHOLEN OP WEG NAAR EEN HIGH PERFORMANCE SCHOOL: