World thought leaders in High Performance

Artikelen

Marsroutes voor zorgorganisaties om moeilijke tijden het hoofd te bieden

Veel zorgorganisaties zullen verzwakt uit de huidige moeilijke periode komen omdat ze zich teveel richten op kostenreductie. Deze veelgebruikte marsroute hoeft echter niet altijd de beste te zijn. Maar welke andere routes zijn er dan en hoe kunt u, als zorgbestuurder, bepalen welke u moet nemen om de organisatie niet alleen goed door de moeilijke tijden te loodsen, maar er ook als voorloper uit tevoorschijn te laten komen? In dit artikel wordt u de helpende hand gereikt.

De mogelijke marsroutes die een zorgorganisatie kan volgen, hangen af van de financiële ruimte van de organisatie en de sterkte van de interne organisatie. Met behulp van de marsroutematrix kunt u zelf bepalen welke route het meest geschikt is voor uw organisatie.

Management Samenvatting

 • Veel zorgorganisaties zullen verzwakt uit de huidige moeilijke periode komen omdat ze zich teveel richten op kostenreductie. Deze veelgebruikte marsroute hoeft echter niet altijd de beste te zijn.
 • De mogelijke marsroutes die een zorgorganisatie kan volgen, hangen af van de financiële ruimte van de organisatie en de sterkte van de interne organisatie. Met behulp van de marsroutematrix kunt u zelf bepalen welke route het meest geschikt is voor uw organisatie.
 • De financiële status van een zorgorganisatie bepaalt of zij de financiële armslag heeft een bepaalde marsroute te kunnen volgen. De financiële status van een zorgorganisatie kan gekenschetst worden als: ‘sterk’, waarbij er voldoende financiële ruimte is om zaken te ondernemen; ‘redelijk’, waarbij een zorgorganisatie financieel voorzichtig moet opereren maar wel enige ruimte heeft om iets te proberen; of ‘zwak’, een situatie waarbij de tering naar de nering moet worden gezet.
 • De interne sterkte van de zorgorganisatie kan worden bepaald door de zogenaamde HPO-diagnose te doen.
 • Uit het onderzoek naar high performance zorgorganisatie blijkt dat er vijf factoren zijn die bepalen of een zorgorganisatie blijvend beter presteert en daarmee dus een sterke interne organisatie heeft: hoge kwaliteit van management, open en actiegerichte cultuur, langetermijnoriëntatie, focus op continue verbetering vernieuwing en hoge kwaliteit van medewerkers.
 • Op basis van de acties die organisaties tijdens moeilijke tijden in het verleden hebben ondernomen komen acht specifieke marsroutes naar voren voor zorgorganisaties:
  – Focussen op kostenreductie
  – Focussen op kernactiviteiten
  – Inkrimpen
  – Fuseren
  – Versterken van de interne organisatie
  – Focussen op omzet- en margeverhoging.
  – Samenwerken
  – Kansen uitbuiten

Al meer dan 100 zorgorganisaties in Nederland zijn aan de slag gegaan met het HPO-gedachtegoed. Wilt u weten hoe u de prestaties van uw organisatie kunt verbeteren? Neem contact op met Lilian Kolker, Director Healthcare (kolker@hpocenter.com – 035 – 603 7007).

Lees het gehele artikel ‘Marsroutes voor zorgorganisaties om moeilijke tijden het hoofd te bieden’ uit ZM Magazine in PDF.

 

Het HPO Center verzorgt regelmatig inspiratiesessies, workshops en lezingen rond succesvol samenwerken, prestatieverbetering en High Performance Leiderschap. Heeft u interesse, vragen of wilt u meer weten over wat het HPO-raamwerk voor uw organisatie kan betekenen? Neemt u dan contact op met Chiel Vink (T. 035-6037007).