World thought leaders in High Performance

Artikelen

CIO Magazine: Wake up, CIO!

André de Waal, die onder meer onderzocht welke factoren bij organisaties leiden tot excellent presteren, kastijdt de CIO’s. Waarom? Misschien omdat hij ze liefheeft? ‘IT doet er niet toe’, stelt hij in navolging van Nicholas Carr. De vraag is hoe hij daarbij komt en waarom hij het voortdurend herhaalt.

IT doesn’t matter. Klinkt lekker schokkend en zo was het ook bedoeld toen Nicholas G. Carr een artikel met deze titel publiceerde (2004). In businessprocessen zou informatietechnologie geen of maar een beperkte rol spelen. Hij meende het. In Nederland beijvert André de Waal (47) zich om eenzelfde pakkende wijsheid over het voetlicht te brengen. We spreken hem in een rijke binnentuin vol klaterende fonteinen, zodat zijn boodschap na anderhalf uur druipnat blijft hangen. Het is of we samen onder de douche hebben gestaan.

Dr. De Waal MBA is academic director van het Center for Organizational Performance (HPO Center), een onderzoeks- en adviesleverancier, en ook ‘associate professor’ strategisch management aan de Maastricht School of Management. Hij doet onderzoek naar HPO’s ( high-performance organisations) en op dit moment met name naar de rol van IT in het presteren van dergelijke bedrijven en instanties. Onderzoek dat gesponsord wordt door het grote softwarebedrijf SAS. Over CIO’s heeft hij zo zijn ideeën.

“Zelfverheerlijking is de heren soms niet vreemd. Al zeg ik het zelf, ha ha! In 2006 had je voor het eerst het CIO-van het-jaar-gebeuren. Ze klopten zich op de borst terwijl ik de uitslag van mijn onderzoek al had: IT doet er helemaal niet zo veel toe. Dat gaat niet goed zo jongens, dacht ik. Maar als ik zoiets zei in een gezelschap van CIO’s, hadden ze het er maar moeilijk mee. Driekwart gooide de luiken dicht. Hooguit een kwart besefte toch even te moeten luisteren. Misschien had ik er wel een reden voor. Misschien konden ze er hun voordeel mee doen.”

Lees het gehele interview van Egbert-Jan Riethof uit CIO Magzine.

 

Het HPO Center verzorgt regelmatig inspiratiesessies, workshops en lezingen rond succesvol samenwerken, prestatieverbetering en High Performance Leiderschap. Heeft u interesse, vragen of wilt u meer weten over het HPO-raamwerk? Neemt u dan contact op met Chiel Vink (T. 035-6037007).