World thought leaders in High Performance

Nieuws

woensdag, 18 maart 2009

Provincie Drenthe als eerste op weg naar een High Performance Organisatie

mindbugs

logo-provincie-DrentheDat de provincie Drenthe als eerste provincie start met een intensief High Performance Organisatie (HPO) traject is geen verrassing.

Het werken aan een High Performance Overheidsorganisatie past uitstekend bij de nieuwe missie van de provincie Drenthe:

‘Een slimme provincie is ontwikkelingsgericht, zoekt focus en samenwerking en is niet bang het voortouw te nemen; heeft contact met de burger en is een goede dienstverlener. Heeft soepel lopende werkprocessen, stuurt met een minimum aan bureaucratie en biedt een uitdagende en plezierige werkomgeving aan medewerkers.’

Dr. André de Waal, Academisch Directeur van het HPO Center, schreef in februari 2009 een uitdagend artikel voor Overheidsmanagement: ‘Het creëren van een excellente rijksoverheid’. In dit artikel concludeert hij dat overheidsmanagement een moeilijk vak is. “Overheidsmanagers moeten immers hun werk doen in een context die bijzonder lastig is: politieke druk, maatschappelijke eisen, strikte regelgeving, volledige openbaarheid, intensieve controle van Eerste en Tweede kamer, Rekenkamers en Ombudsman, zero risk tolerance en de media die er bovenop zit. Dit naast de bijkomende moeilijkheden van een beperkt budget, gelimiteerd personeel dat niet zo maar weggestuurd of vervangen kan worden bij wisselende omstandigheden, en arbeidsvoorwaarden waarin flexibiliteit niet het centrale element is.”, aldus De Waal. Hij vult, specifiek voor deze aankondiging, aan: “Toch moet de kwaliteit van overheidsorganisaties, gedwongen door marktomstandigheden, omhoog. De provincie Drenthe is de eerste provincie die de weg naar continu beter presteren in een HPO traject gaat starten. Dat is prijzenswaardig en hoopvol voor de kwaliteit van overheidsorganisaties in de toekomst.”.

Andries Visser, concerncontroller binnen de provincie Drenthe, geeft aan dat de HPO analyse en aanbevelingen van André de Waal het nieuwe Concernplan “Sámen Sterker in de Slimme provincie” elkaar versterken. “De HPO Diagnose zal ons een duidelijke focus op de prioriteiten in de uitvoering van het concernplan geven. Ook kijken we naar de HPO resultaten van de afdelingen en diensten onderling. We leggen de best-practises en uitdagingen binnen de provincie bloot. Dat kan soms confronterend zijn, maar zal uiteindelijk leiden tot een High Performance provincie Drenthe. Een provincie die de nieuwe missie niet alleen heeft opgeschreven, maar ook daadwerkelijk waarmaakt.”

Lees via deze link meer cases uit de sector (semi-)Overheid!

Of lees via deze link de uitgebreide case van de provincie Drenthe.

Het HPO Center is de sparringspartner voor organisaties die echt een doorbraak willen in het verbeteren van de prestaties. We praten u nooit naar de mond, maar houden u een eerlijke spiegel voor. Gebaseerd op het wetenschappelijk bewezen HPO-gedachtegoed, ingekleurd door robuuste dialogen met uw managers en medewerkers. Heeft u interesse, vragen of wilt u meer weten over onze ervaringen in uw sector? Neemt u dan contact op met Chiel Vink (T. 035-6037007).