World thought leaders in High Performance

Artikelen

High Performance Schools: Waarom hebben wij dat niet?

door Marco Schreurs (kijk voor High Performance Schools cases uit de sector onderwijs op deze pagina)

High Performance Schools: Waarom hebben wij dat niet?

Ik zit nu een week in Boston. Werken, maar vooral ook veel inspiratie opdoen. En dat is er genoeg. Vandaag is het zondag. Het is koud. Het sneeuwt. Rot weer. Toch heb ik besloten om te gaan lopen naar MIT en Harvard. En hier zit ik dan, 2 uur later, met pen en papier deze column te schrijven in The Russell House Tavern op Harvard Square. Ik kom langzaam tot mezelf. Het is koud, maar ik heb het warm. Benauwd zelfs.

Help ik stik!

High Performance School - HPSAls je aankomt bij de imposante MIT gebouwen overkomt het je. Een energie komt vrij, gecombineerd met een benauwdheid en een flinke dosis respect. Darwin, Newton, Archimedes, Da Vinci, et cetera pronken op de statige gebouwen. De gebouwen herbergen kenmerken van Romeinse of Griekse architectuur. Ondanks deze imitatie zijn de gebouwen er niet minder indrukwekkend om. Dat is ook het gevoel dat je krijgt. Het is overweldigend. INVENTIONS en WISDOM hangen groot aan de ingang. Ook op zondag zijn overal studenten druk in de weer. Veel Aziaten. Veel pakken. Maar net zoveel studenten met de spijkerbroek op half 11. Mooie mensen. Lelijke mensen. Alles loopt hier door elkaar. Heerlijk is het. Ik ben niet technisch. Verre van zelfs, maar ik zou hier graag wat langer tussen lopen!

Nog een half uurtje loop ik richting Harvard. Het idee voor deze column heb ik al. Ik ben boos (waarom hebben wij dit niet), maar voel ook hoop (dit kunnen wij toch ook). De route van MIT naar Harvard valt een beetje tegen. Een gewone buitenwijk van Boston met van alles op straat. Zwervers, bont, joggers, veel joggers. Van alles.

Wie er ooit is geweest, kent het gevoel. Eenmaal op de binnenplaats van Harvard, dan weet je het: “Hier wil ik studeren!”. Het leven is te kort. Haal er het beste uit. En het beste dat is hier! Nu kan ik dat helaas wel vergeten. Ik ben een man van de praktijk. MEAO en drie danslessen, daar moet ik het mee doen. Mijn kinderen dan. Als het ze is gegeven, dan gun ik ze dit. Energie, leven, inspiratie…WISDOM!

Twee gratis ideeën voor de minister en de kroonprins

Maar waarom is dit hier en niet in Nederland? Ik geloof in het HPO-gedachtegoed. We moeten in Nederland geen kopie gaan maken van een Harvard of MIT. We moeten universiteiten creëren met een unieke strategie. De boosheid is weg. Ik voel hoop. Wellicht hebben we al zoiets. Misschien is Wageningen Universiteit en Research Centre (WUR) wel uniek. Daarom als eerste een verzoek aan onze Minister van OCW. Investeer 100 miljoen, nee 1 miljard, in de WUR. Doe wat aan de naam. Bouw enkele imposante gebouwen. Trek de beste professoren aan. Haal het geld weg bij alle middelmatige universiteiten die geen unieke strategie hebben. Geef die nog twee jaar de tijd om een High Performance School te worden en anders… weg ermee! Maak van de WUR de plek rond Biologie, Land- en Tuinbouw en Milieu. Investeer veel geld in Public Relations en laat de wereld weten dat wij in Nederland iets bijzonders hebben.

En nu een idee voor onze kroonprins. Wanneer u de troon overneemt is de vraag. Maar op een dag krijgt u de kans. Maak van het Paleis op de Dam de ‘Dutch Water University’! Dat is nog eens een unieke plek en een uniek ‘Center of Excellence’. Studenten betalen 100.000,- per jaar om er te mogen studeren. Lekker exclusief. Maar het mooie is dat briljante geesten, mensen met een idee en motivatie, gratis mogen studeren. Eenmaal binnen in het voormalige paleis, voel je de rijkdom aan kennis rond watermanagement. Zo mooi, ik kan wel janken. Wat een innovatie en wijsheid!

Marco Schreurs is medeoprichter en partner van Direction Europe, een trainings- en ontwikkelingsbureau op het gebied van leiderschap en besluitvorming. Daarnaast is hij actief als marketing director binnen het HPO Center, een organisatie die onderzoek doet naar en adviseert over high performance organisaties en High Performance Schools. Marco is auteur van het populaire managementboek Animal Firm.

Het HPO Center verzorgt regelmatig inspiratiesessies, workshops en lezingen rond succesvol samenwerken, prestatieverbetering en High Performance Leiderschap. Naast een diepgaande HPO-diagnose hebben wij nu beschikbaar: het do-it-yourself HPO Insight™ verbeterinstrument. Heeft u interesse, vragen of wilt u meer weten over onze HPO-experts? Neemt u dan contact op met Marco Schreurs (of T. 035-6037007).