World thought leaders in High Performance

Artikelen

Joyce Sylvester over inspireren, beter presteren en samenwerken

Joyce Sylvester

HPO Center in gesprek met Nederlands politica Joyce Sylvester. Joyce Sylvester is waarnemend burgemeester van Naarden. Tevens is Joyce Sylvester sinds 10 juni 2003 lid van de Eerste Kamer der Staten-Generaal namens de Partij van de Arbeid.

5 vragen aan Joyce Sylvester

1. Wat is de belangrijkste les die u geleerd heeft van een inspirerend leider?

Het belangrijkste is geloof te houden in het doel wat je op dat moment nastreeft. Niet je koppie laten hangen maar de spirit behouden en ook anderen hierin motiveren wanneer bij hen de motivatie tijdelijk ontbreekt. Ik heb dit altijd bij mijn ouders gezien die eind jaren vijftig zonder familie naar Nederland kwamen. Zij wilden hier een prettig gezin opbouwen en daar hebben ze altijd voor gewerkt, stapje voor stapje. Dat vind ik inspirerend. Maar je ziet het overal om je heen. Bij de buurvrouw, bij een medewerkster, het hoeft absoluut geen leidinggevende te zijn. Het gaat erom dat mensen iets neer willen zetten in het leven. Als mensen maar doorzetten, dan kunnen ze alles bereiken en dat vind ik inspirerend.

2. Wat doet u om de mensen om u heen te inspireren en te motiveren?

Heel veel vertellen. Het verhaal delen. Vertellen waarom ik iets wil. Ik maak daarbij gebruik van verschillende communicatie middelen. Ik bel ontzettend veel, ik gebruik sinds kort Twitter en heb al 466 volgers en houd een weblog bij. Het gaat erom te delen wat ik doe, maar ik vind het net zo interessant om te weten wat anderen doen. Wanneer de gemeente Dordrecht een project heeft dat ook voor ons interessant is, dan ga ik de burgemeester van Dordrecht bellen. Heb ik iets geleerd waarvan ik denk dat het college van Senioren dat moet weten, dan ga ik alle fractievoorzitters persoonlijk bellen. Ik zit continu aan de telefoon!

3. Hoe blijft u zichzelf uitdagen en verbeteren?

Door open te staan voor feedback. Daarnaast lees ik veel en laat ik me goed informeren. Ik ben altijd ambitieus geweest en daarin altijd op zoek naar nieuwe plekken om kennis en inspiratie op te doen. Ook toen ik lid werd van de eerste kamer. Ik ben niet als senator geboren, daar groei je in. Ik blijf me daarin ook door ontwikkelen door bijvoorbeeld een ander pakket op te pakken. Ik blijf altijd op zoek naar uitdagingen.

4. Wat houdt voor u een succesvolle samenwerking in?

Met plezier en humor gezamenlijk een concreet doel bereiken. Dit is wat we gaan doen, in die periode. Ik vind het moeilijk samen te werken zonder een gezamenlijk vastgesteld doel. Ik vind het daarbij ook heel belangrijk om successen te vieren. Het is ontzettend belangrijk om in een goede sfeer te kunnen werken. Ik maak heel veel uren en die uren wil je niet besteden in een ruzie sfeer. Ik zie het als mijn verantwoordelijkheid binnen een samenwerking om de kar te trekken; zorgen dat we uitkomen waar we moeten uitkomen.

5. Welke organisatie vindt u echt bijzonder? Wat maakt deze organisatie dan uniek?

Dat is een moeilijk vraag want ik vind heel veel organisaties bijzonder. Vaak zijn dat organisaties die zich bezig houden met maatschappelijke vraagstukken waar mensen werken die zoveel meer doen dan waar ze voor betaald worden of dat zelfs vrijwillig doen. Een mooi voorbeeld daarvan vind ik de vrijwillige brandweer in Naarden. Deze mensen moeten soms wel drie keer per nacht hun bed uit, terwijl ze overdag ook gewoon een baan hebben. Ik vind het bijzonder dat die mensen dat voor een ander over hebben. Een ander voorbeeld is de stichting d’ONS: Duurzame Ontwikkeling Nederland Suriname, waar ik ambassadeur van ben. De vrijwilligers die daar zo hard werken en ook de sponsoren die zoveel bijdragen, dat vind ik uniek.

Het HPO Center verzorgt regelmatig inspiratiesessies, workshops en lezingen rond succesvol samenwerken, prestatieverbetering en High Performance Leiderschap. Heeft u interesse, vragen of wilt u meer weten over wat het HPO-raamwerk voor uw organisatie kan betekenen? Of heeft u vragen over de HPO-trajecten bij o.a. Gemeente Veere en Provincie Drenthe? Neemt u dan contact op met Chiel Vink (T. 035-6037007).