World thought leaders in High Performance

Nieuws

dinsdag, 1 september 2009

Champions League Organisaties!

mindbugs

door Simon van der Veer

Vorig seizoen braken clubs als AZ en FC Twente door de hegemonie van de ‘traditionele top drie’. Ajax, PSV en Feyenoord beten zich één voor één stuk op doeltreffend voetbalspel. Tevens verlieten de topcoaches van deze top drie, vanwege “geen klik” met spelers, op eigen initiatief hun clubs. Resultaat was dat voor het eerst sinds het seizoen 1980-‘81 er weer een andere landskampioen was dan één van de drie traditionele topclubs. Maar was het alleen het spel op het veld wat het verschil maakte of ook het spel in de organisaties?

Deze vraag vormde de drijfveer achter het onderzoek van Haike Spek en mijzelf rond ‘high performing voetbalorganisaties’. In de afgelopen maanden hebben wij gesproken met bestuursleden, managers en (hoofd)trainers van diverse clubs uit de Eredivisie. In deze gesprekken onderzochten we wat de kenmerken zijn van een ‘high performance’ voetbalorganisatie (HPV). Vervolgens keken we ook in hoeverre het HPO gedachtegoed van toepassing is op betaald voetbalorganisaties. Het doel van ons onderzoek is om tot een HPV raamwerk te komen wat voetbalorganisaties kan helpen om te reflecteren op hun sterkten en verbeterpotentieel. Ook moet het raamwerk focus geven op dat wat nodig is om blijvend excellent te presteren.

Niet alleen Champions League niveau blijkt nodig bij de spelers op het voetbalveld, maar juist bij de leidinggevenden en medewerkers in de voetbalorganisatie. Zoals één van de geïnterviewden het verwoordde: “Het eerste elftal is een buitenband, daarbinnen zit de velg en die zorgt ervoor dat de band kan rollen. Deze velg is de organisatie van mensen om het team heen. Deze mensen moeten allemaal kwalitatief top zijn.”

Kortom de kwaliteit van management en medewerkers blijkt het fundament van een HPV met daarboven een lange termijn visie. Een HPV is een voetbalorganisatie waar een ‘topsportcultuur’ leeft om continue acties te ondernemen en waarbij de mindset is: Hoe kan ik de kans op (club)succes vergroten?

Heerst er bij U ook een topsportcultuur in de organisatie? En welke acties onderneemt u om de kans op succes van uw organisatie te vergroten? Of waar kunt u een ander nog helpen met het ondernemen van zijn of haar acties?

De komende tijd publiceren we onze conclusies via diverse media. Wij houden u via de website en nieuwsbrief graag op de hoogte van dit spannende onderzoek!

 

Het HPO Center verzorgt regelmatig inspiratiesessies, workshops en lezingen rond succesvol samenwerken, prestatieverbetering en High Performance Leiderschap. Heeft u interesse, vragen of wilt u meer weten over wat het HPO-raamwerk voor uw organisatie kan betekenen? Neemt u dan contact op met Chiel Vink (T. 035-6037007).