World thought leaders in High Performance

Cases

Ingenieursbureau Witteveen+Bos: Een topsporter laat zich ook regelmatig doorlichten

HPO Center in gesprek met Harry Webers, algemeen directeur van advies en ingenieursbureau Witteveen+Bos in Deventer.

Advieswerk is goed te vergelijken met topsport. Als topschaatsers of topwielrenners in een goede conditie zijn, wil dat niet zeggen dat er niets te verbeteren valt. Topsporters moeten regelmatig naar de sportarts voor een check-up. Die doet conditiemetingen, test de vitaliteit en kijkt naar het trainingsschema. Wij laten Witteveen+Bos ook regelmatig doorlichten door een externe partij om te kijken wat er beter kan.

’We herkenden ons in de analyse’

Wij kenden diverse artikelen van André de Waal uit de managementliteratuur en dat bracht ons op het idee om Witteveen+Bos door het HPO Center te laten doorlichten. In 2008 hield het HPO Center een online HPO-diagnose onder onze dertig topmanagers. Het HPO Center heeft veel ervaring met getallen en statistiek, en wij herkenden Witteveen+Bos in de analyse en de resultaten.

Als advies- en ingenieursbureau hebben wij wel iets met getallen, ze vertellen ons iets over onszelf en onze performance. Wij scoorden relatief goed, maar niet op alle relevante parameters een 8,5 of meer. Een jaar later lieten we ter verdieping van de vorige analyse honderd medewerkers enquêteren. Maar daaruit kwamen eigenlijk vergelijkbare cijfers.

’Je krijgt snel de resultaten’

HPO Center heeft een snelle onderzoeks- en analysemethode ontwikkeld. In het verleden lieten we dit soort metingen weleens door andere bedrijven doen, maar dan moest iemand die een vragenlijst invulde twee uur zitten. Daar zit niemand op te wachten. De online HPO-diagnose van het HPO Center is binnen vijftien minuten ingevuld en bovendien heb je daarna ook nog snel de resultaten.

De laatste analyse van het HPO Center ging gepaard met advisering op het gebied van enkele dilemma’s waar wij voor stonden. Wat brengt de toekomst? En moeten wij ons richten op groei, consolidatie of misschien wel krimp? Met die dilemma’s zijn diverse werkgroepen binnen Witteveen+Bos volop aan de slag.

Ik heb diverse nevenfuncties in onder meer de sectoren kunst- & cultuur, onderwijs en zorg. In die hoedanigheid stel ik regelmatig voor om een HPO-diagnose te laten uitvoeren door het HPO Center. Net als topsporters, kunnen de betreffende organisaties de analyse weer aan de slag om verder te trainen en nóg beter te worden.

Het HPO Center verzorgt regelmatig inspiratiesessies, workshops en lezingen rond succesvol samenwerken, prestatieverbetering en High Performance Leiderschap. Heeft u interesse, vragen of wilt u meer weten over wat het HPO-raamwerk voor uw organisatie kan betekenen? Neemt u dan contact op met Marco Schreurs (T. 035-6037007).