World thought leaders in High Performance

Cases

IKEA: ’’Het gaat erom waar je echt in wil uitblinken’’

Carel Maasland, voormalig HR-manager bij IKEA, heeft met zijn team de wereldwijde HR-strategie van het woonwarenhuis vormgegeven. IKEA behoort tot een select gezelschap van high performance organisaties (HPO’s). Maar hoe word je een HPO, en belangrijker nog, hoe blijf je het?

De cijfers spreken boekdelen: jaarlijks winkelen 500 miljoen klanten bij IKEA, goed voor bijna 20 miljard euro aan omzet in 24 landen. Dit wordt mogelijk gemaakt door 120.000 medewerkers. Maasland stond aan de wieg van een ambitieus HR-plan om dit succes verder te vergroten. Wat is het geheim achter IKEA’s succes als HPO?

De fundamenten van een HPO

Een high performance organisatie presteert jarenlang significant beter dan haar concurrenten. Maasland legt uit dat IKEA hier nooit bewust naar heeft gestreefd, maar dat hun manier van werken toevallig overeenkomt met andere HPO’s. De sleutel ligt volgens hem in een open en transparante bedrijfscultuur, kwalitatief goed leiderschap en investeren in mensen, vooral tijdens economische neergang.

Maasland benadrukt het belang van een cultuur waarin iedereen een beetje meer geeft dan wat er in hun functieomschrijving staat. Dit vraagt om goed leiderschap en het vermogen om snel te schakelen bij veranderende economische omstandigheden. Ook goede verhoudingen met de ondernemingsraad en vakbonden spelen een cruciale rol in het succes van IKEA.Carel-Maasland-IKEA-interview: "Het gaat erom waar je echt in wil uitblinken"

De waarde van gedeelde waarden

Volgens Maasland draait het bij een HPO om gedeelde waarden. Bij IKEA zijn deze waarden het hart van het bedrijf. Hoe sterker de gedeelde waarden, hoe beter mensen zich thuis voelen en begrijpen hoe zij bijdragen aan het geheel. Dit zorgt ervoor dat medewerkers zich gewaardeerd voelen en weten wat hun bijdrage is aan het succes van het bedrijf.

Een mensgerichte benadering

Bij IKEA gaat het niet alleen om miljardenomzetten, maar ook om individuele medewerkers. Maasland gelooft dat elke medewerker, van de caissière tot de magazijnmedewerker, een verschil kan maken voor klanten. Het harde werken wordt beloond met een werkomgeving waarin primadonna-gedrag niet wordt getolereerd, maar waar werknemers wel veel voor terugkrijgen.

Innovatieve benaderingen in HR

Om relevant te blijven voor de klant, zet IKEA in op goede informatievoorziening en competentieontwikkeling. Dit betekent dat medewerkers groeien op terreinen die belangrijk zijn voor hun specifieke filiaal. Leren van en met elkaar in de praktijk is essentieel, en kruisbestuiving tussen afdelingen komt het hele bedrijf ten goede. Maasland wil vasthouden aan het idee van een eenvoudige organisatie met minimale managementlagen en bureaucratie.

Toekomstgericht denken

Maasland werkt aan een competence-strategie die ervoor moet zorgen dat IKEA ook in de toekomst een HPO blijft. Dit vraagt om reflectie en aanpassing aan veranderende omstandigheden. Lifetime employment blijft een doel, en door anticyclisch te denken, kan IKEA snel reageren wanneer de economie weer aantrekt.

Een sociaal en duurzaam bedrijf

IKEA streeft ernaar een goede werkgever te zijn. Dit blijkt uit initiatieven zoals grotere contracten en marktconforme lonen in landen zoals Spanje. Ondanks uitdagingen blijft het bedrijf zich inzetten voor een fatsoenlijk werkklimaat en groei van medewerkers. Idealistische waarden zijn verweven in de kern van IKEA, en deze loyaliteit naar medewerkers wordt beloond met loyaliteit en inzet terug.

Carel Maasland laat zien dat het succes van IKEA als HPO voortkomt uit een sterke bedrijfscultuur, gedeelde waarden, en een mensgerichte benadering. Door te blijven investeren in mensen en innovatie, blijft IKEA relevant en succesvol in een steeds veranderende wereld.

Het HPO Center verzorgt regelmatig inspiratiesessies, workshops en lezingen rond succesvol samenwerken, prestatieverbetering en High Performance Leiderschap. Heeft u interesse, vragen of wilt u meer weten over wat het HPO-raamwerk voor uw organisatie kan betekenen? Neemt u dan contact op met Marco Schreurs (T. 035-6037007).