World thought leaders in High Performance

Cases

FME Advies: Het HPO Raamwerk opent de ogen van onze leden

FME Advies - HPO RaamwerkFME Advies is onderdeel van FME CWM, de ondernemersvereniging voor de technologische industrie. Een vereniging die voor haar leden werkt aan belangenbehartiging, CAO onderhandelingen voert, lobbyt in Den Haag, juridische vraagstukken oplost en organisatorische advieswerkzaamheden uitvoert. Het HPO Center sprak met Maarten de Haas, organisatieadviseur bij FME Advies. “Het contributiemodel staat bij veel verenigingen onder druk. We kijken continu hoe wij als vereniging waarde kunnen toevoegen aan onze leden. Juist daarom ben ik zo blij met het HPO Raamwerk. Het past als een paraplu over onze diensten en leden begrijpen hierdoor direct dat ze aan alle vijf HPO-pijlers moeten werken om de prestaties te verbeteren.”

HPO Raamwerk was een feest van herkenning

De adviseurs van FME Advies onderscheiden zich bij hun leden door zich te richten op organisatorische vraagstukken die vooral sectorspecifiek zijn. Dat zijn veel HR gerelateerde vraagstukken, zoals beloningsbeleid en talentmanagement, maar ook vraagstukken rond strategieontwikkeling, het inzetten van LEAN en performance management. “Ik merk dat onze toegevoegde waarde vooral zit in het voor onze leden toepasbaar maken van beschikbare diensten en producten. Maar daarin zoeken wij wel focus op dat wat echt belangrijk is voor onze leden om de prestaties te verbeteren. Het HPO Raamwerk was voor ons een feest van herkenning. Met onze advieswerkzaamheden richten we ons al op veel zaken die van belang zijn om een HPO te worden. De vijf pijlers vormen de kapstok waaraan we het op kunnen hangen. Het is wetenschappelijk onderbouwd en eenvoudig over te brengen. Het is geweldig terug te horen dat onze leden nu ook zien dat alles met elkaar in verband staat. Het zijn geen losse vraagstukken. Je kunt bijvoorbeeld niet alleen maar werken aan leiderschapsontwikkeling zonder te kijken naar andere aandachtspunten, zoals het op orde brengen van je processen. Ik zocht ook naar een onderbouwing van de effectiviteit van performance management. Performance management is niet alleen sturen op prestaties, maar het is natuurlijk veel meer dan dat. De brede kijk van het HPO Raamwerk en het betrekken van de organisatie bij het stellen van de diagnose, spreekt mij enorm aan.”, aldus De Haas.

Enthousiaste FME leden

Begin vorig jaar is de samenwerking tussen FME Advies en het HPO Center begonnen met een interne HPO Masterclass voor een aantal FME adviseurs. Daarna heeft Esther Esther Mollema over het HPO Raamwerk voor FME ledenMollema, algemeen directeur van het HPO Center, op uitnodiging van De Haas een presentatie gegeven voor een grote groep HR managers en directeuren. “Ik kreeg direct heel veel enthousiaste reacties van de deelnemers. En dat was van leden met 40 werknemers, maar ook van een deelnemer met meer dan 6.500 werknemers. Ze zien allemaal hoe nuttig en logisch het is om vraagstukken met behulp van het HPO Raamwerk op te pakken.”

Mayfran - HPO Raamwerk presenatie voor FME AdviesDit jaar start FME Advies met een klantendag waar al meer dan 130 leden voor zijn ingeschreven. Het doel is om managers en directieleden uit onze bedrijfstak te laten zien dat organisatievraagstukken vanuit de volledige breedte kunnen worden aangevlogen en dat daarbij alle vijf HPO-pijlers raakvlakken met elkaar hebben. Een klant van het HPO Center, Mayfran International, zal een presentatie geven hoe zij aan de slag zijn gegaan met de aanbevelingen van het HPO Center. FME Advies speelt in de uitvoering van de aanbevelingen een grote rol door het begeleiden van het managementteam en het verzorgen van trainingen, coaching en opvolgacties.

Ogen openen

De Haas eindigt het gesprek met zijn persoonlijke drijfveer: “Wat ik mooi vind is dat het HPO Raamwerk mij in een breed perspectief scherp houdt op wat ik doe. Hoe kan ik vanuit mijn rol onze eigen organisatie beter laten presteren en hoe kunnen wij onze leden helpen om excellent te gaan presteren. We laten tijdens al onze trainingen, adviezen, etc. zien waarom focus op het HPO Raamwerk belangrijk is. Het HPO Raamwerk opent echt de ogen van onze leden!”

Het HPO Center verzorgt regelmatig inspiratiesessies, workshops en lezingen rond succesvol samenwerken, prestatieverbetering en High Performance Leiderschap. Heeft u interesse, vragen of wilt u meer weten over wat het HPO-raamwerk en onze HPO-experts voor uw organisatie kunnen betekenen? Neemt u dan contact op met Chiel Vink (T. 035-6037007).


Over FME Advies

FME Advies is onderdeel van FME CWM, de ondernemersvereniging voor de technologische industrie. De Vereniging FME-CWM vertegenwoordigt een belangrijk deel van de technologische industrie. De 2.400 bedrijven die lid zijn genereren een gezamenlijke omzet van bijna € 60 miljard en bieden directe werkgelegenheid aan 225.000 mensen. Zeker 60 procent van de omzet wordt behaald uit export, goed voor een achtste van de totale Nederlandse export. Bij FME zijn 105 brancheverenigingen aangesloten.