World thought leaders in High Performance

Artikelen

Toon Gerbrands over inspireren, beter presteren en samenwerken

HPO Center in gesprek met Toon Gerbrands

HPO Center in gesprek met Toon Gerbrands.
Toon Gerbrands was sportcoach van o.a. het Nederlands Heren Volleybalteam en de DSB-schaatsploeg.  Toon Gerbrands is tevens een bevlogen spreker en directeur van voetbalclub AZ.

5 vragen aan Toon Gerbrands

1. Wat is de belangrijkste les die u geleerd heeft van een inspirerend leider?

Eigenlijk ontmoet ik in elke levensfase interessante mensen. Leo van der Burg bijvoorbeeld. Hij heeft onderzoek gedaan hoeveel je kunt veranderen aan een mens. Drie procent! Conclusie die ik daar uit heb geleerd is mensen vooral inzetten op hun kracht. Concentreren op waar mensen goed in zijn. En dan beter van een 8 een 8,5 maken, dan van een 4 een 5.

2. Wat doet u om de mensen om u heen te inspireren en te motiveren?

Ik motiveer niemand. Het gaat om intrinsieke motivatie. Mensen dingen laten doen waar ze achter staan. Ze moeten het voor zichzelf doen. Eigenlijk heb ik als ouder, net als vele ouders, alleen bij de opvoeding ooit die fout gemaakt. Motiveren om te leren en verbeteren en vooral geen fouten laten maken. Toen ik dat los had gelaten, gingen mijn kinderen zelf stappen maken en kiezen voor hun eigen intrinsieke motivatie. Inspireren doe ik eigenlijk onbewust. Het is vooral mijn energie en kracht waarmee ik kennis deel en in gesprek ga met mensen.

3. Hoe blijft u zichzelf uitdagen en verbeteren?

Gezonde nieuwsgierigheid. Ik lees veel, praat met veel diverse mensen, kijk naar andere werelden. Waar twee werelden elkaar ontmoeten, ontstaat vaak een nieuwe wereld. Wanneer ik een interessant artikel lees, dan zoek ik contact met de schrijver. En dat lukt eigenlijk altijd. Ik zoek ook in mijn vrije tijd continu de uitdaging en vernieuwing. Elk jaar maak ik een lijstje van 5 of 6 dingen die ik wil leren en ontdekken. Ballonvouwen, glasblazen en buikspreken stonden dit jaar onder andere op mijn lijstje. Volgend jaar begin ik met een ‘glas in lood’ cursus.

4. Wat houdt voor u een succesvolle samenwerking in?

Het gaat volgens mij vooral om één ding: opbouwen van een vertrouwensrelatie. Dat moet je verdienen. Het gaat om een veilige omgeving creëren. Vergelijk het met je eigen gezin.

5. Welke organisatie vindt u echt bijzonder? Wat maakt deze organisatie dan uniek?

De BBE: Bijzondere Bijstands Eenheid van de Marine. Zeg maar onze Nederlandse Seals. Wat zij zeggen: bij ons haal je goud of je bent dood. Zilver bestaat niet. Dat spreekt mij als sportcoach enorm aan. Ze moeten altijd, dag en nacht, scherp zijn. Dat doen ze met elkaar. Ze evalueren alles, leren van elkaars fouten en dat onder een continue druk. Ik zag bijvoorbeeld een video-evaluatie van een oefening, waarbij drie personen door een deur gingen. Een keek naar links, de ander rechtdoor en de laatste naar rechts. Van links kwam opeens een enorm lawaai. De andere twee bleven rechtdoor en naar rechtskijken. Een ongelooflijk vertrouwen in elkaar om het beste te doen. En dat met discipline!

Lees hier het verslag van een Direction bijeenkomst, waarbij Toon Gerbrands zijn vier pijlers voor het leveren van topprestaties geeft!

Het HPO Center verzorgt regelmatig inspiratiesessies, workshops en lezingen (o.a. i.s.m. Toon Gerbrands en andere topsporters, ondernemers en avonturiers) rond succesvol samenwerken, prestatieverbetering en High Performance Leiderschap. Heeft u interesse, vragen of wilt u meer weten over wat het HPO-raamwerk voor uw organisatie kan betekenen? Neemt u dan contact op met Chiel Vink (T. 035-6037007).