World thought leaders in High Performance

Artikelen

Jacco Verhaeren over leiderschap, beter presteren en samenwerken

HPO Center in gesprek met Jacco Verhaeren. Topzwemcoach en technisch directeur zwemmen bij de KNZB.

5 vragen aan Jacco Verhaeren

1. Wat is de belangrijkste les die u geleerd heeft van een inspirerend leider?

Wat belangrijk is voor een leider is dat hij niet de antwoorden geeft maar voornamelijk de vragen stelt. Daar zijn twee redenen voor. TenJacco Verhaeren eerste is het belangrijk om te weten wat iemand beweegt om een bepaalde prestatie te leveren. Hier moet je met iemand over in gesprek. Daarnaast is het veel krachtiger wanneer iemand iets zelf kan benoemen, i.p.v. dat het hem wordt opgelegd. Er zijn verschillende personen geweest waarvan ik dit geleerd heb. De meest recente is Francesco Wessels die vanuit NOC*NSF eigenlijk functioneert als een coach van de coaches. Vanuit zijn achtergrond bij defensie heeft hij in leven en dood situaties gestaan, waarin ook hij aangaf dat het stellen van vragen in dergelijke situaties essentieel is.

2. Wat doet u om de mensen om u heen te inspireren en te motiveren?

Naar mijn idee ligt inspireren en motiveren heel dicht bij elkaar. Inspireren vind ik daarbij belangrijker. Motiveren gaat erom iemand aan te zetten tot het behalen van een bepaalde prestatie. Ik ga er vanuit dat een topsporter altijd die drive en motivatie heeft om te presteren. Ik zie het daarom als mijn taak om de sporter vooral te inspireren door middel van mijn programma’s en trainingen. Ik probeer daarin altijd variatie aan te brengen zodat mensen steeds uitgedaagd worden. Het is ontzettend belangrijk om successen te kunnen vieren. Door iedere keer een stapje vooruit te doen, i.p.v. een doel in de verre toekomst te stellen, is dat mogelijk.

3. Hoe blijft u zichzelf uitdagen en verbeteren?

Ik denk dat je vooral nieuwsgierig moet blijven. Het is belangrijk om van alles wat te weten en er is ook altijd meer te leren. Binnen mijn vak als coach weet ik veel, maar er zijn altijd nieuwe dingen te leren. Over voeding of krachttraining bijvoorbeeld. Er zijn experts in die vakgebieden die daar zoveel over kunnen vertellen. Die kennis neem ik graag in me op.

4. Wat houdt voor u een succesvolle samenwerking in?

Binnen een succesvolle samenwerking is het belangrijk om goede feedback geven en ontvangen. Leidinggeven is absoluut geen eenrichtingsverkeer. Ik vind het ontzettend belangrijk direct tijdens een training te vragen hoe iemand het ervaren heeft. Of wat ik bedoelde op de juiste manier over gekomen is. Het is belangrijk daar duidelijkheid in te scheppen. Zelf geef ik die feedback ook. Communicatie is dus heel erg belangrijk. Mijn trainingsprogramma is niet voldoende, belangrijker is om te blijven leren en ervoor te zorgen dat het volgende programma nog beter is.

5. Welke organisatie vindt u echt bijzonder? Wat maakt deze organisatie dan uniek?

Persoonlijk vind ik Apple echt een bijzondere organisatie. Ze hebben laten zien dat ze producten kunnen maken die mensen graag willen hebben. Ze zijn niet alleen zeer sterk op het gebied van innovatie, maar ook in de uitstraling van hun producten. Daarbij belichamen zijn het proces en niet het doel. Zoals bij veel andere bedrijven komt geld niet op de eerste plaats. De vraag is niet: hoe kan ik zo snel mogelijk veel geld verdienen? De vraag is hoe kan ik het beste product in de markt zetten?

Het HPO Center verzorgt regelmatig inspiratiesessies, workshops en lezingen (o.a. i.s.m. Jacco Verhaeren) rond succesvol samenwerken, prestatieverbetering en High Performance Leiderschap. Heeft u interesse, vragen of wilt u meer weten over wat het HPO-raamwerk voor uw organisatie kan betekenen? Neemt u dan contact op met Marco Schreurs (T. 035-6037007).