World thought leaders in High Performance

Artikelen

High Performance Organisaties en de rol van HR

Door Esther Mollema

Onder druk van de sterke concurrentie en de toenemende eisen van stakeholders moeten organisaties steeds sneller en beter gaan werken. Geen enkele organisatie, profit noch non-profit noch overheid lijkt deze trend te kunnen ontlopen.

Maar hoe wordt een organisatie steeds beter en sneller? En dan niet alleen voor even, maar juist voor een lange tijd? Kortom, hoe wordt een organisatie een echte excellerende organisatie, een zogenaamde High Performance Organisatie (HPO)? En welke, niet onbelangrijke rol, kan Human Resources (HR) hierin spelen?

Inhoudsopgave

  • Het startpunt
  • De vijf onderscheidende factoren van een HPO
  • Het goede nieuws
  • Case study: Hoe kun je deze kennis in je eigen organisatie inzetten?
  • De Rol van Human Resources (HR)
    a) HR als coach van de leiders van de organisatie
    b) HR als aanjager van HPO successen

Het startpunt

Hoe vind je die factoren die je organisatie zowel op financiële als niet-financiële parameters beter laten presteren dan een vergelijkbare groep organisaties … voor een periode van tenminste 5 tot 10 jaar?

Om achter het geheim van high performance organisaties te komen – de heilige graal van management – heeft Dr. André de Waal van het HPO Center, vijf jaar lang die karakteristieken bestudeerd die deel uit maken van excellente organisaties overal in de wereld én die beïnvloed kunnen worden door managers. Het doel was om managers mogelijkheden te geven om precieze ingrepen te kunnen doen om hun organisatie richting high performance te laten groeien.

Hiervoor bestudeerde hij de meer dan 280 internationale onderzoeken die in de laatste 30 jaar op het gebied van high performance zijn gedaan. De in die onderzoeken meest voorkomende kenmerken zijn daarna in een wereldwijd onderzoek bij meer dan 2500 organisaties in de profit, non-profit en overheid sectoren getest om de belangrijkste kenmerken te kunnen onderscheiden.

Lees het gehele artikel van Esther Mollema – High Performance Organisaties en de rol van HR – PDF via deze link!

Het HPO Center verzorgt regelmatig HPO-diagnoses, maar ook inspiratiesessies, workshops en lezingen rond succesvol samenwerken, prestatieverbetering, interne dialoog en High Performance Leiderschap. Heeft u interesse, vragen of wilt u meer weten over onze ervaringen in uw sector? Neemt u dan contact op met Marco Schreurs (T. 035-6037007).