World thought leaders in High Performance

Artikelen

Het gaat eindelijk goed in Nederland

De crisis die ons land raakt treft heel veel organisaties. Geen enkele organisatie ontkomt eraan om te overdenken wat ze doen en om het anders aan te pakken. Bij dat echt aanpakken zitten ook pijnpunten die we soms al jaren uit de weg zijn gegaan. Vooral zaken die personen aangaan zijn we te vaak ontlopen. Dan gaat het over managers die macht hebben, maar geen inzicht (meer). Vaak hebben deze mensen de eerste reorganisaties overleefd omdat ze veel macht hadden, hun vertrek onrust zou kunnen veroorzaken, afkopen heel duur zou zijn of hun vertrek/overplaatsing op korte termijn financiële consequenties zou hebben. Herkenning?

We hebben ze allemaal in onze organisaties:

  • Managers die in het verleden meer dan uitstekend werk hebben verricht, maar die geen oog hebben voor veranderingen in de omgeving die om een andere aanpak en leiderschapsstijl vragen.
  • Managers die niet goed genoeg aan de snelle veranderingen leiding kunnen geven en die de beste mensen in hun team daarmee verlammen en frustreren.
  • Managers die de robuuste dialoog over wat er nu wel en niet goed gaat half aangaan en daar collega’s ook niet op aanspreken.

Als wij naar de gemiddelde HPO-score van Nederlandse organisaties kijken is dat een 6-je. Daar staan we al jaren. Als we die score analyseren dan zien we dat we vooral niet doorpakken op zaken waar afstemming, vereenvoudiging en samenwerking nodig is. We laten dat gewoon te veel lopen. Het vraagt telkens weer de vinger op de zere plek te leggen, bespreekbaar en beter te maken. En daar zagen we de laatste jaren dat organisaties wel een poging deden om dat meer te proberen, maar er niet 100% voor gingen…

Veel organisaties gaan dat punt nu eindelijk voorbij. In de laatste maanden zijn we bij veel organisaties geweest waar de echte pijn op tafel werd gelegd en er niet langer om heen werd gedraaid. Waar nu eindelijk besproken werd wat al jaren onbespreekbaar was.

En het vreemde is: al die organisaties zijn opgelucht. Blij dat het op tafel ligt. Alle partijen zijn dankbaar dat onbespreekbare zaken nu eindelijk besproken kunnen worden en dat er samen naar een oplossing kan worden gezocht.

Het gezegde ‘De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest’, is waar. Het is opmerkelijk hoe lang mensen erover doen om het onvermijdelijke bespreekbaar te maken en dan te ontdekken dat de oplossing bespreekbaar is en relatief eenvoudig is en makkelijk gaat.

Op dat punt zijn nu veel organisaties aangeland. En dat betekent goed nieuws als we sterke organisaties willen bouwen die daadwerkelijk stappen gaan maken. Het gaat eindelijk goed in Nederland!

En jouw organisaties? Zijn jullie er al of is er nog meer crisis nodig om samen bespreekbaar te maken wat echt de heikele punten zijn binnen de organisatie? Ik ben benieuwd.

Esther Mollema
Algemeen Directeur Direction Europe BV & HPO Center

Het HPO Center verzorgt regelmatig inspiratiesessies, workshops en lezingen rond succesvol samenwerken, prestatieverbetering en High Performance Leiderschap. Heeft u interesse, vragen of wilt u meer weten over wat het HPO-raamwerk voor uw organisatie kan betekenen? Neemt u dan contact op met Chiel Vink (T. 035-6037007).