World thought leaders in High Performance

Artikelen

CIO Magazine: Uw bedrijf kan zoveel beter – High Performance in de IT

De IT is (nog) geen onderscheidend kenmerk van zogenoemde ‘high-performance organisaties’ (HPO’s). Dat stelde dr. André de Waal onlangs tijdens een presentatie in Boedapest. Het personeel is dat volgens de deskundige des te meer. Reden voor gastheer Getronics PinkRoccade om in het Hongaarse Global Services Center in te zoomen op het belang van de werkplek. Ook Gartner deed er een duit in het zakje.

“Weet iemand hier wat gedurende het laatste decennium de belang rijkste reden was voor de vernietiging van aandeelhouderswaarde?”, vraagt André de Waal, directeur van het HPO Center zijn publiek in de ontvangstkamer van de fraai gesitueerde Nederlandse ambassade in de Hongaarse hoofdstad. “Fusies en overnames, hoor ik zeggen. Intelligent opgemerkt, maar niet goed. De mens? Oké, maar wees iets specifieker. De medewerkers? Nee, die juist niet. Het management, precies! In tachtig procent van de gevallen is de vernietiging van aandeelhouderswaarde te wijten aan mismanagement.”

Vraagstelling

De Waal is nog maar net begonnen met zijn presentatie, maar het handjevol journalisten, wat medewerkers van Getronics PinkRoccade en zelfs de Nederlandse ambassadeur hangen op deze mooie lenteavond – de tulpen in de tuin van het stuk je Holland aan de Donau staan al in bloei – aan zijn lippen. De Waal is een enthousiast verteller. Boven dien spreekt zijn vraagstelling tot de verbeelding: wat namelijk maakt een organisatie nu tot een buiten gewoon goed presterende organisatie? De doctor houdt de spanning er nog even in: “Hoeveel fusies en overnames hebben uiteindelijk toegevoegde waarde opgeleverd? Vijftien procent slechts! Maar als je kijkt naar vernietigde waarde is dat in vijftig procent van de gevallen aan de orde. De tweede golf van fusies…

Download het gehele CIO Artikel – mei 2007

 

Het HPO Center verzorgt regelmatig inspiratiesessies, workshops en lezingen rond succesvol samenwerken, prestatieverbetering, interne dialoog en High Performance Leiderschap. Heeft u interesse, vragen of wilt u meer weten over onze ervaringen in de ICT Sector? Neemt u dan contact op met Chiel Vink (T. 035-6037007).