World thought leaders in High Performance

Nieuws

dinsdag, 8 september 2015

Hoog Presterende OverheidsOrganisatie Masterclass

mindbugs

Voor bestuurders, managers, senior beleidsmakers en controllers die hun organisatie echt beter willen laten presteren!

Een Hoog Presterende OverheidsOrganisatie (HPOO) presteert (financieel en niet-financieel) significant beter dan andere soortgelijke overheidsorganisaties. Dat betekent dat de Hoog Presterende OverheidsOrganisatie in deze tijden in staat is om bezuinigingen te combineren met het verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening. Het HPO raamwerk helpt om op de juiste dingen te focussen. Veel overheidsorganisaties hebben het HPO gedachtengoed al ontdekt en zijn ermee aan de slag gegaan. Uitvoerende rijksdiensten (Rijksbrede Benchmark Groep) en voorlopers uit gemeenten, provincies en waterschappen hebben hun eerste HPO diagnose achter de rug en zijn gericht aan het verbeteren. Zij leiden HPO coaches op met deze masterclass om het verbeteren vanuit de eigen organisatie te borgen. HPO coaches werken als een katalysator in het worden van een HPO.

Voor mensen die de eigen organisatie willen helpen een High Performance OverheidsOrganisatie te worden, ontwikkelde het HPO Center deze 2-daagse Masterclass.

Van de HPO experts ontvangt u de laatste inzichten in het HPO-gedachtegoed en oefent u met het HPO-raamwerk voor de eigen organisatie. Daarnaast zal een spreker uit een overheidsorganisatie, die met het HPO-raamwerk werkt, u deelgenoot maken van de veranderingen en verbeteringen die er binnen de organisatie sindsdien zijn waar te nemen.

De Masterclass Hoog Presterende OverheidsOrganisatie (HPOO) is met succes uitgevoerd voor o.a. de Sociale Verzekeringsbank (SVB), Waterschapsbedrijf Limburg en WML.

Als andere publiek-bestuurlijke organisaties zich ook langs de meetlat zouden durven leggen, zouden we beter kunnen duiden waarom de ene overheidsorganisatie beter functioneert dan de andere. We zouden veel van elkaar kunnen leren.

— Roy Vervoort, directiesecretaris provincie Drenthe

U leert in de ‘Masterclass Hoog Presterende OverheidsOrganisatie’ onder andere:

  • waar wel en niet op gestuurd dient te worden om de prestaties te verbeteren;
  • wat de HPO succesfactoren zijn en hoe andere overheidsorganisaties daarop verbeteren;
  • wat de meest voorkomende performance “lekken” binnen overheidsorganisaties zijn;
  • hoe te bepalen op welke HPO-aspecten de eigen organisatie moet verbeteren;
  • wat de beste manieren zijn om de dialoog over prestatieverbetering in de organisatie aan te gaan;
  • welke keuzes excellente organisaties (profit én overheid) maken om beter te presteren.

Ervaringen, uw eigen case en ‘best – ideas’ delen met de experts en andere deelnemers vormt een groot onderdeel in het programma.


Programma dag 1

9:00 Inloop en ontvangst
9:30 Kennismaking deelnemers

10:00 Het HPO-raamwerk met voorbeelden van cases binnen verschillende overheidsorganisaties
– De achtergrond en de wetenschappelijke onderbouwing
– De samenhang tussen de 35 aspecten van HPO
– Het bewijs: wat ons wetenschappelijk onderzoek laat zien
– De functie van verdiepende onderzoeken Performance Management Analyse, High Performance Management en High Performance Partnerships en de relatie met HPO

12:30 Lunch

13:30 Case deel 1: De HPO-diagnose
– Het duiden van de uitkomsten van de HPO-diagnose. Waar in het raamwerk zitten de belangrijkste lessen voor uw organisatie
– De meest voorkomende valkuilen binnen overheidsorganisaties die een betere prestatie belemmeren

15:30 Case deel 2: Van diagnose naar verbetering
De uitkomsten uit de persoonlijke HPO-meting: wat zien we over de grote lijn
– Ontwikkelen verbetervoorstellen op basis van de HPO-diagnose
– Rollenspel: bespreken voorstellen binnen de organisatie

17:00 Snack

17:30 Interactief gesprek rond het haardvuur over de HPO-ervaringen in de praktijk. Een gastspreker uit de overheidssector zal zijn/haar HPO-praktijkcase delen met de aanwezigen.

19:30 Diner

Programma dag 2

9:00 Wat kunnen we leren van HPO’s?
– Hoe wordt bepaald welke HPO-uitdagingen de organisatie heeft?
– Wat zijn de beste manieren om de dialoog over de HPO-uitdagingen in de organisatie aan te gaan?

9:45 Werken als HPO-coach aan uw eigen casuïstiek: uitleg
– Waar zit uw HPO-vraag/probleem?
– Hoe vindt u daarvoor een oplossing?
– Hoe sluit het HPO-gedachtegoed hier op aan?
– Voorbereiden van vragen die u met de HPO-experts wilt bespreken.

10:45 Werken aan het maken van een plan voor uw (organisatie-)uitdagingen.

12:30 Lunch

14:00 Onderlinge Presentatie & Consultaties
– Waar is mijn/ons plan op gericht?
– Wat wil ik bereiken?
– Wat ga ik doen als HPO-coach?
– Hoe kan HPO mij hierbij helpen?
– Welke vraag blijft er eigenlijk nog over waar ik wel hulp bij kan gebruiken?

16:30 Afsluiting, certificaatuitreiking en cocktail

Na deze Masterclass bent u in staat om uzelf optimaal in te zetten als HPO coach of deel uit te maken van het HPO team binnen uw organisatie. U weet WAT uw organisatie moet verbeteren en welke keuzes daarvoor gemaakt moeten worden. Mocht u die uitdaging aan willen gaan, dan zal het HPO Center u na deze Masterclass actief betrekken bij de HPO-diagnose binnen uw organisatie.


We zien dat mensen met elkaar in dialoog gaan. We zien dat de aanbevelingen uit de HPO-trajecten, samen met resultaten van bijvoorbeeld klant- en medewerkerstevredenheidsonderzoeken, opgenomen worden in de actiepunten voor 2014. Iedere organisatie pakt de aanbevelingen anders op en dat is geweldig om te zien.

— Bram van der Kamp, programmaleider Rijksbrede Benchmark Groep (RBB)

Details: Masterclass de Hoog Presterende OverheidsOrganisatie

Meld u aan voor de Masterclass de Hoog Presterende OverheidsOrganisatie via onderstaande linken:

  • Data in overleg. Neem voor meer vragen over het programma of de In company mogelijkheden contact op met Marco Schreurs.

* In geval van annuleren tot 4 weken voor aanvang van de Masterclass worden alleen de locatie- en materiaalkosten in rekening gebracht. Voor annuleren binnen 4 weken voorafgaand aan de Masterclass is het totale bedrag verschuldigd. Vervanging is uiteraard in overleg mogelijk.

Deelnemers:

Maximaal 12 bestuurders, managers, senior beleidsmakers of controllers binnen overheidsorganisaties kunnen per HPO Masterclass deelnemen. Deze Masterclass is niet toegankelijk voor externe consultants en adviseurs.

Investering:

Uw investering in deze HPO Masterclass bedraagt € 1.295,- exclusief BTW. Leden van de Rijksbrede Benchmark Groep (RBB) ontvangen 15% korting op de deelnemersprijs. De kosten voor overnachting, maaltijden en materialen bedraagt per deelnemer € 265,-.

Locatie:

Hotel Kaap Doorn te Doorn

HPO Experts tijdens de Masterclass de Hoog Presterende OverheidsOrganisatie

Paul-Jan Linker

Paul-Jan Linker: Masterclass Hoog Presterende OverheidsOrganisatie

Paul-Jan Linker is Directeur/ Eigenaar van Sturingsadvies en De Muzikale Organisatie. Hij heeft 20 jaar ervaring als organisatieadviseur en trainer op alle niveaus in organisaties, met name bij overheden. Paul-Jan heeft zijn ervaring opgedaan bij Deloitte Consulting en Arthur Andersen Business Consulting, waar hij veel heeft samengewerkt met Andre de Waal.
Paul-Jan werkt als associate samen met het HPO Center aan het creëren van Hoog Presterende OverheidsOrganisatie. Hij is enthousiast over het HPO raamwerk, omdat daarin zoveel aandacht is voor soft controls. En vooral omdat het HPO raamwerk wetenschappelijk onderbouwd aangeeft welke factoren er echt toe doen. Op die manier positioneert hij het HPO raamwerk ook binnen zijn eigen visie op sturingsvraagstukken. Paul-Jan is o.a. betrokken bij HPO-programma’s voor de Rijksbrede Benchmark Groep (RBB).

Alex Meingast: Masterclass Hoog Presterende OverheidsOrganisatieAlex Meingast

Alex Meingast ging na zijn universitaire studie werken bij Somfy Nederland. In 1989 volgde de overstap naar Tempo-Team, waar hij vanaf 1991 diverse management functies heeft bekleed. Vanaf 2002 maakte hij deel uit van het directieteam.
Alex is vanaf het begin betrokken bij het onderzoek naar de succesfactoren van High Performance Organisaties (HPO’s). In eerste instantie heeft hij met André de Waal onder de noemer Prestatie Management Analyse gedurende ruim drie jaar intensief samengewerkt. Nadat Alex medio 2004 eindverantwoordelijk directeur voor het gebied West-Nederland geworden was, volgde in de eerste jaren opnieuw een tweetal PMA-sessies, gevolgd door het HPO onderzoek in de periode 2006-2008. Alex werkt o.a. met de gemeente Veere, Waterleiding Maatschappij Limburg en de provincie Drenthe aan het creëren van een Hoog Presterende OverheidsOrganisatie en aan HPO-programma’s voor de Rijksbrede Benchmark Groep (RBB) leden.